https://www.facebook.com/maiserygaard/Forelsket – En af menneskets stærkeste oplevelser – Maise Rygaard
Bogreception - Vind bogen til dit barn

Forelsket – En af menneskets stærkeste oplevelser

For en del år siden lyttede jeg til Jan, en tidligere kollega jeg var ret inspireret af. Han var meget forelsket, det var nyt og han var mildest talt så ramt at han fortalte mig at de begge glædede sig til forelskelsen var dampet af og erstattet af en dybere kærlighed.

Jeg tænkte meget over den udtalelse og synes nok i situationen det var en smule uforståeligt at ønske sig hurtigt igennem en af de bedste oplevelser i livet. Som man med sikkerhed !! ikke vælder rundt i utallige gange i livet.  Jeg har ofte spekuleret over hvorfor naturen har designet det sådan, at den overdrevet intensitet vi oplever når forelskelsen rammer os ikke er til at bevare – altså på den lange bane. Her mener jeg ikke at den forsvinder fra os helt,  men ærligt så er år 3. i et forhold ikke så vanvittigt som år 1. Ja vi kan forsat føle forelskelse i øjeblikke og  ja det bliver erstattet af dyb kærlighed og helt andre dimensioner, men hvorfor elsker vi ikke hele natten længere efter 5 år f.eks ? eller kaste op af bar rutchebanemave når den udkårende kigger på os på den helt rigtige måde ? Fordi vi ikke får samme mængder dopamin udskilt i hjernen ,er den biologiske forklaring, men hvorfor er det mon blevet sådan ? Blot spekulationer….

Forelskelsen har længe ved forskning kunne måles helt præcist i hjernen, med kraftig udskillelse af forskellige hormoner i flere områder i hjernen.

“Det såkaldte VTA-område – Ventral Tegmental Area – i bunden af hjernen og nucleus caudatus i midten af hovedet.

Begge områder er vigtige for hjernens system for motivation, belønning og drivkraft og er involverede i produktionen af stoffet dopamin, der blandt andet er med til at skabe intens lykkefølelse i os. Dopamin er også kendt fra en mere trist sammenhæng. Stoffet udløses nemlig, når narkomaner tager heroin eller kokain og fører til den glædesrus, som de bliver afhængige af.

Der tale om afhængighed:

»Når først man bliver forelsket i en person, får man mere og mere brug for vedkommende, og vi ser også gensidig afhængighed, ændringer i personlighed og abstinenser hos forelskede par ”

Jeg må simpelthen erkende at jeg SÅ ramt, afhængig og fuldbyrdet narkoman. Kører gerne 90 km klokken ged om aftenen for 1,5 times “rus”. Søvn er overvurderet i øjeblikket og min mave gør ondt fordi der er ca. 5000 for mange sommerfugle derinde.

Det er HEFTIGT shit…..Støn !

Jeg begynder så småt at forstå hvad Jan mente dengang <3

Hvad er det mest vanvittige du har gjort i en forelskelse ?

img_7281

Maise

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bogreception - Vind bogen til dit barn